Ondernemen
Advies
Wij bieden u professioneel pensioenadvies, gebaseerd op 6 stappen:
- inventarisatie
- analyse
- advies
- inkoopbegeleiding
- implementatie en communicatie
- beheer
Communicatie
Pensioencommunicatie is er in vele vormen: van jaaroverzichten tot chats. De deelnemer is gebaat bij informatie toegespitst op zijn eigen situatie.
- wij stellen de deelnemer centraal
- wij toetsen de communicatie op het nut voor de deelnemer en op effectiviteit voor het bereiken te beoogde doel
- wij houden de kosten beheersbaar
Beheer
Pensioenbeheer is onze corebusiness en jij kunt bij ons rekenen op kwaliteit. We hebben een hoge mate van automatisering. Ons administratiesysteem is ontwikkeld vanuit het belang van een efficiënte uitvoering van pensioenadministratie, lage beheerkosten en het snel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden.
Wij zorgen vanuit een gevoel van partnership, dat jouw dienstverlening op orde is. Jouw belang (en pensioen!) staat voorop.
Consultancy
Als consultant geven wij professioneel advies over pensioen. Als het gaat om het pensioen van jouw bedrijf, jijzelf of een organisatie die door jou geadviseerd wordt, kunnen wij jou ondersteunen. Wij werken als pensioenconsultant voor verschillende doelgroepen.
Naast werkgevers en ondernemers zijn dat bijvoorbeeld:
- Accountants
- Advocaten
- HR-medewerkkers
- Ondernemingsraden
Wat zijn je mogelijkheden?
Welke fiscale pensioenmogelijkheden heb je als ZZP'er of als ondernemer
1. Derde pijler pensioen (lijfrente)
Als zzp’er ben je aangewezen op de derde pijler van ons pensioenstelsel. Derde pijler pensioen wordt ook wel lijfrente genoemd. Bij een lijfrente spaar je voor een kapitaal dat je, als je stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Lijfrente opbouwen kan via een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling. De premie die je betaalt voor een lijfrente is fiscaal aftrekbaar. Hoeveel je maximaal kunt inleggen noemen we fiscale jaarruimte.
2. Een oudedagsreserve opbouwen
Binnen je onderneming mag je op de balans geld reserveren voor je pensioen, mits je winst maakt. Om te mogen reserveren voor de oudedagsreserve moet je wel aan voorwaarden voldoen.
Als je van deze mogelijkheid gebruik maakt, bouw je niet echt een pensioen op, je reserveert alleen voor je oude dag. Over deze reserve moet je straks belasting betalen. Dit kan voorkomen worden door de reserve om te zetten in een lijfrenteverzekering. Dan betaal je uiteindelijk ook belasting, maar dan alleen over de periodieke uitkering.
3. Oude pensioenregeling voortzetten
Soms is het mogelijk om de pensioenregeling van je laatste werkgever voort te zetten. Het nadeel is dat je zelf de gehele premie zult moeten ophoesten en dat je dit aansluitend op je dienstverband moet regelen. Je bent niet flexibel en de pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is maar maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar. Er wordt dan ook nauwelijks gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.
4. Je bedrijf verkopen
Besluit je om te stoppen met je bedrijf, dan is het mogelijk om de stakingswinst om te zetten in een lijfrente. Hiermee voorkom je dat je direct moet afrekenen met de Belastingdienst. En je kunt het lijfrentekapitaal later gebruiken voor je pensioen. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.
Bij onderstaande drie alternatieven is geen sprake van fiscale voordelen, maar ze hebben wel degelijk invloed op hoeveel pensioen je uiteindelijk nodig hebt.
Alternatief 1: Zelf sparen of beleggen
Alternatief 2: Je hypotheek aflossen
Je hypotheek aflossen kan ook een alternatief zijn. Het voordeel is dat je ten tijde van je pensioen lagere woonlasten hebt. En een eigen huis dat (deels) afgelost is geeft een gevoel van vrijheid. Maar er zijn ook wat nadelen. Zo los je af van je netto inkomen en je hebt hierdoor minder hypotheekrenteaftrek. Het is daardoor financieel waarschijnlijk minder aantrekkelijk dan je denkt.
Realiseer je ook dat ook de overwaarde van je huis staat niet veilig staat voor de bijstandstoets. En realiseer je tenslotte ook dat als je huis aflossen het enige is dat je voor je pensioen doet, jouw volledige pensioeninvestering in één stuk vastgoed zit. En dat is risicovol.
Alternatief 3: Blijven werken zo lang je kunt
Misschien nog wel de beste pensioenvoorziening en in elk geval de voordeligste: zo lang mogelijk blijven ondernemen! Als het goed is doe jij je werk met plezier. Dus waarom jezelf niet als doel stellen dat ook na je AOW leeftijd te blijven doen? Dat hoeft niet fulltime: als je eenmaal de AOW leeftijd hebt bereikt, betaal je minder belasting. Dus zelfs met minder werken kun je dan nog een behoorlijk inkomen vergaren. En onderzoeken wijzen uit dat mensen die blijven werken gezonder en gelukkiger zijn dan mensen die helemaal stoppen met werken. Laat pensioneren vooral geen doel zijn in het leven. Maar denk bijvoorbeeld eens na over een tussenpensioen (ander woord voor sabbatical).
LET OP
Er zijn enkele beroepen waarbij je als zzp’er verplicht dient deel te nemen aan een collectieve pensioenregeling bij een pensioenfonds. Dat geldt voor schilders, stukadoors, huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen, medisch specialisten, verloskundigen, dierenartsen, apothekers, loodsen en roeiers in het Rotterdams havengebied. Je moet jezelf aanmelden bij het pensioenfonds. Doe je dit niet en het pensioenfonds constateert later dat je je toch moet aanmelden, moet je alsnog met terugwerkende kracht de volledige premie (vanaf de start van je onderneming) alsnog betalen!
Neem contact met ons op voor vrijblijvend en persoonlijk advies
Je kunt ons natuurlijk ook bellen of even langs komen op ons kantoor.
We zijn maandag van vrijdag aanwezig van 09:00 tot 17:30.
Ook buiten deze tijden zijn we beschikbaar op afspraakbasis.
We zijn bereikbaar via 045 525 98 97


Rekenhulpen
REKENHULPEN – OUDEDAGSVOORZIENING
Doe de pensioenscan (Schildon)
Mijn pensioenoverzicht
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Lijfrenteaftrek - Reserveringsruimte
Met deze rekenhulp berekent u hoeveel betaalde lijfrentepremies en inleg u maximaal mag aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting.
Houd bij het invullen een aantal documenten bij de hand. Dit zijn documenten over het jaar voorafgaand aan het jaar van aangifte. Doet u bijvoorbeeld aangifte over 2015? Houd dan de gegevens van 2014 bij de hand.
Om uw jaarruimte te berekenen, hebt u de volgende gegevens nodig: uw aangifteformulier of een afdruk van uw digitale aangifte uw inkomensgegevens als u in loondienst was of zelf vrijwillig pensioenpremies betaalde: de opgaaf van uw pensioenaangroei die u van het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar hebt gekregen.
Wilt u ook uw reserveringsruimte berekenen? (Dit is het niet-benutte deel van de jaarruimtes voor de lijfrentepremieaftrek uit de afgelopen 7 jaar, dat u alsnog geheel of gedeeltelijk kunt gebruiken als u meer premie in aftrek wilt brengen dan u aan jaarruimte hebt.) Dan hebt u ook de gegevens nodig over uw inkomen en uw eventuele pensioenopbouw in de afgelopen 8 jaar.
Revisierente lijfrente
Normaal gesproken betaalt u 20% van de waarde in het economisch verkeer van een lijfrenteverzekering of van het tegoed van een lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrecht.
Is de uitkomst van de berekening lager dan 20% van de waarde in het economisch verkeer? Dan geldt voor u het lagere bedrag.