Pensioeninzicht4UKlik om onze app te openenOpenen

 

 

 

Het nabestaandenpensioen via de werkgever wordt per 01-01-2023 drastisch gewijzigd.

 

Bestaande pensioenregelingen moeten in de nieuwe pensioenregeling worden ingebracht. Het is dan ook echt belangrijk dat u zich laat voorlichten door een pensioenspecialist. Heeft u vragen, aarzel niet en neem contact met ons kantoor op!

 

Contact

Pensioenregelingen verschillen van elkaar. Hou er rekening mee dat het recht op nabestaandenpensioen kan vervallen als u van werkgever wisselt of uw baan verliest. Daarnaast stopt in sommige pensioenregelingen de uitkering als uw achtergebleven partner opnieuw gaat samenwonen of trouwen.

 

Check het via MijnPensioenOverzicht

 

 

 

Check of het pensioen en andere inkomsten voor uw partner voldoende zijn om de lasten te kunnen blijven betalen na uw overlijden. Kan uw gezin in het huis blijven wonen en doorgaan met hun leven? Hoe staat het met het spaargeld, wat gebeurt er met de hypotheek na uw overlijden en wat erft uw partner?

Heeft u bepaalde verzekeringen afgesloten die uitkeren na overlijden, zoals een overlijdensrisicoverzekering? Wat heeft uw partner aan eigen inkomsten, zoals salaris, AOW, toeslagen, en hoe verandert dit als u zou overlijden? Ook verandert de belastingaangifte.

Soms heeft de achtergebleven partner ook nog recht op een Anw-uitkering van de overheid, indien uw partner nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt en thuiswonende kinderen onder 18 jaar heeft of minimaal 45% arbeidsongeschikt is.

 

Hulp nodig? Stel hier uw vraag!

Kinderen van een overleden ouder hebben vaak ook recht op een uitkering. Dit is het wezenpensioen. De voorwaarden voor het wezenpensioen verschillen per pensioenregeling.

In veel pensioenregelingen stopt de uitkering als je kind 18 of 21 wordt. Soms loopt het wezenpensioen door tot uw kind klaar is met een studie. In het nieuwe pensioenstelsel gaat deze leeftijd omhoog naar 25 jaar.

Let op! De half-wezenuitkering van de overheid is vervallen. Dat betekent dat kinderen geen uitkering meer krijgen van de overheid als een ouder overlijdt. Alleen als beide ouders zijn overleden, is er een Anw-uitkering voor kinderen.

Als u een ex-partner heeft, heeft die mogelijk ook recht op een uitkering van uw pensioenuitvoerder als u overlijdt. Dit heet het bijzonder nabestaandenpensioen of bijzonder partnerpensioen.

Dat betekent een lager pensioen voor uw huidige partner. Kijk eventueel in het echtscheidingsconvenant welke afspraken u en uw ex-partner hebben gemaakt.

Overigens geldt het ook andersom: als uw ex-partner komt te overlijden dat kunt u mogelijk recht hebben op het bijzonder nabestaandenpensioen. Check uw echtscheidingsconvenant, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden!

Als u bij een werkgever werkt die géén pensioenregling heeft, dan heeft uw overlijden enorme gevolgen voor uw partner en eventueel uw kinderen: er is dan géén nabestaandenpensioen.

Of er een nabestaandenpensioen nu wel of niet is geregeld in de pensioenregeling kunt u navragen bij uw werkgever en kunt u dit zien op mijnpensioenoverzicht.nl.  

Het is dan echt heel belangrijk dat u zélf andere maatregelen neemt om uw nabestaanden financieel goed achter te laten bij uw overlijden.

 

Wat kunt u zelf doen?

 

Maak uw keuze!

Bellen?

Ik heb vragen of wil meer informatie over het thema Ouderdomspensioen.

Bel direct met ons kantoor!

Afspraak?

Ik heb vragen over dit thema en maak graag een afspraak met uw kantoor.

Maak hier een afspraak!

Wat kunnen wij voor u doen?