Pensioeninzicht4UKlik om onze app te openenOpenen

 

 

Met een lijfrente zorgt u op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen. Met een oudedagslijfrente ontvangt u een lijfrente-uitkering tot uw overlijden. De uitkeringen mogen niet stoppen vóór uw overlijden. De uitkering mag op elk gewenst tijdstip ingaan, maar uiterlijk 5 jaar na het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt.

U kunt hiervoor een lijfrenteverzekering afsluiten of sparen met een lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht.

De lijfrentematerie is bijzonder ingewikkeld geworden. U moet letten op veel, heel veel fiscale regeltjes. Laat u dus bijstaan door de specialisten van Pensioeninzicht4U!

Vraag & Antwoord

Bent u ook benieuwd wat uw pensioenleeftijd is? Vul onderstaande tool in en zie direct wat uw verwachte AOW-leeftijd is. De AOW-leeftijd gaat tot 2025 in stappen omhoog van 65 naar 67 jaar. Vanaf 2025 is de stijging van de AOW-leeftijd afhankelijk van de levensverwachting van inwoners van Nederland. 

Als u stopt met werken is het belangrijk om te weten wat -op dat moment- uw resterende levensverwachting is. Want dan kunt u bepalen hoeveel jaar u eventueel een extra aanvulling op uw inkomen nodig heeft. 

Als u stopt met werken kunt u hier uitrekenen hoe hóóg is de maandelijkse bruto lijfrente-uitkering is die u kunt aankopen. 

Betaalt u premies voor een lijfrente die recht geeft op een oudedagslijfrente? En voldoet deze lijfrente aan de voorwaarden? Dan mag u de premies aftrekken binnen uw jaar- en/of reserveringsruimte. Hieronder kunt u uw jaarruimte berekenen.

U kunt een lijfrente afsluiten in de vorm van een lijfrenteverzekering, lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht. Een lijfrenteverzekering, lijfrenterekening of beleggingsrecht moet voldoen aan de volgende voorwaarden om als lijfrente beschouwd te worden:

  • de lijfrente is afgesloten bij een toegelaten financiële instelling
    Denk hierbij aan een verzekeraar, bank, beleggingsonderneming, beheerder van een beleggingsinstelling of instelling voor collectieve belegging in effecten.
  • de lijfrente geeft recht op een periodieke uitkering die uitkeert als u op een vooraf bepaalde datum in leven bent
    Een periodieke uitkering betekent hier dat sprake moet zijn van vaste en gelijkmatige uitkeringen. Dat is bijvoorbeeld zo als u maandelijks een uitkering krijgt van € 300.00
  • de uitkering van de lijfrente moet voldoen aan bepaalde voorwaarden
    Deze voorwaarden zijn afhankelijk van wie de lijfrente uitkeert en van het soort lijfrente
  • u laat de lijfrente-uitkeringen op tijd ingaan of zet de lijfrente op tijd om in een andere lijfrente

Voldoet uw lijfrenteverzekering, lijfrenterekening of -beleggingsrecht niet aan deze voorwaarden?

Dan is dit geen lijfrente waarvan u de premies of stortingen mag aftrekken.

Opbouwfase:

Betaalt u premies voor uw nabestaandenlijfrenteverzekering? Of doet u stortingen op uw lijfrenterekening of beleggingsrecht? Dan mag u de premies en stortingen aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting als u voldoet aan de voorwaarden én u jaar- en/of reserveringsruimte hebt.

Uitkeringsfase:

Op het moment dat het lijfrentekapitaal beschikbaar komt voor de aankoop van een lijfrente-uitkering zijn deze uitkeringen belast (inkomstenbelasting)