Pensioeninzicht4UKlik om onze app te openenOpenen

 

 

Een overbruggingslijfrente is alleen toegestaan voor lijfrentetegoeden die u hebt opgebouwd vóór 2006. De lijfrente-uitkeringen mogen eerder ingaan dan het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt, maar moeten (naar keuze) eindigen in het jaar:

 • waarin u 65 jaar wordt
 • waarin u de AOW-leeftijd bereikt
 • waarin een pensioen van u ingaat

Voor de overbruggingslijfrente geldt geen minimale looptijd. Het jaarlijkse bedrag van de uitkeringen mag niet hoger zijn dan een wettelijk vastgesteld maximum.

Ingewikkelde materie
Zoals u heeft kunnen lezen is de lijfrentematerie bijzonder ingewikkeld geworden. Laat u dus bijstaan door de specialisten van Pensioeninzicht4U!

Vraag & Antwoord

Betaalt u premies voor een lijfrente die (ook) recht geeft op een nabestaandenlijfrente? En voldoet deze lijfrente aan de voorwaarden? Dan mag u de premies aftrekken binnen uw jaar- en/of reserveringsruimte. Hieronder kunt u uw jaarruimte berekenen.

U kunt een lijfrente afsluiten in de vorm van een lijfrenteverzekering, lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht. Een lijfrenteverzekering, lijfrenterekening of beleggingsrecht moet voldoen aan de volgende voorwaarden om als lijfrente beschouwd te worden:

 • de lijfrente is afgesloten bij een toegelaten financiële instelling
  Denk hierbij aan een verzekeraar, bank, beleggingsonderneming, beheerder van een beleggingsinstelling of instelling voor collectieve belegging in effecten.
 • de lijfrente geeft recht op een periodieke uitkering die uitkeert als u op een vooraf bepaalde datum in leven bent of als u voor een vooraf bepaalde datum komt te overlijden
  Een periodieke uitkering betekent hier dat sprake moet zijn van vaste en gelijkmatige uitkeringen. Dat is bijvoorbeeld zo als u maandelijks een uitkering krijgt van € 300.00
 • de uitkering van de lijfrente moet voldoen aan bepaalde voorwaarden
  Deze voorwaarden zijn afhankelijk van wie de lijfrente uitkeert en van het soort lijfrente
 • u laat de lijfrente-uitkeringen op tijd ingaan of zet de lijfrente op tijd om in een andere lijfrente

Voldoet uw lijfrenteverzekering, lijfrenterekening of -beleggingsrecht niet aan deze voorwaarden?

Dan is dit geen lijfrente waarvan u de premies of stortingen mag aftrekken.

Vanaf het moment dat u een uitkering aankoopt betaalt u belasting over deze uitkering.