Kennisbank pensioen

Alle informatie, rekenhulpen en uitlegvideo’s

Login pagina’s

Rekenhulpen

REKENHULPEN – OUDEDAGSVOORZIENING

Direct ingaande lijfrente of pensioen
Via de onderstaande rekenmodule kunt u eenvoudig en doeltreffend tarieven van direct ingaande lijfrentes en pensioenen vergelijken. De resultaten van de belangrijkste aanbieders van direct ingaande lijfrentes en/of pensioen worden overzichtelijk naast elkaar weergegeven.
Rekenhulp

Rekenhulpen particulieren

Deze rekenhulpen vindt u terug op de pagina particulieren

Valt uw lijfrente binnenkort vrij?

Dat betekent dat het opgebouwde kapitaal vrijkomt. We noemen dit expireren. Voor het kapitaal dat vrijkomt gaat u een nieuwe lijfrente aankopen. U kunt hier stap voor stap zelf vergelijken welk product de hoogste lijfrente uitkering heeft en past bij uw wensen. U kunt hier ook banksparen en lijfrente vergelijken.

 

Valt uw pensioen kapitaal binnenkort vrij?
Dat betekent dat u een keuze moet maken: hoog/laag pensioen, welke aanbieder keert het hoogste pensioen uit, 70% overgang op de partner etc. Wij helpen u graag verder.

 

Risiscan partner pensioen

AOW leeftijd berekenen
Wat moet u doen voor het pensioen?

REKENHULPEN – OUDEDAGSVOORZIENING

 

Deze rekenhulp kunt u vinden op de pagina’s, ondernemen, bedrijven en werknemer.

Doe de pensioenscan (Schildon)
Bijna de helft van de Nederlanders loopt het risico om te weinig pensioen op te bouwen. Zeker in combinatie met een laag pensioenbewustijn brengt dit het risico met zich mee dat mensen te laat beginnen met voldoende pensioen opbouwen.

Scildon heeft een korte scan ontwikkeld waarmee u de mate van pensioenbewustzijn en het risico van een te lage pensioenopbouw voor uzelf in kaart kunt brengen. Met het beantwoorden van enkele vragen krijgt u een beeld van uw eigen pensioensituatie. U kunt zelf beslissen om daar vervolgens acties aan te koppelen. Wij kunnen bijvoorbeeld samen met u uw persoonlijke pensioensituatie in kaart brengen.

Mijn pensioenoverzicht

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Ga naar uw overzicht

Lijfrenteaftrek - Reserveringsruimte
Hebt u in een jaar premies betaald of stortingen gedaan voor lijfrente?

Met deze rekenhulp berekent u hoeveel betaalde lijfrentepremies en inleg u maximaal mag aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting.

Houd bij het invullen een aantal documenten bij de hand. Dit zijn documenten over het jaar voorafgaand aan het jaar van aangifte. Doet u bijvoorbeeld aangifte over 2015? Houd dan de gegevens van 2014 bij de hand.

Om uw jaarruimte te berekenen, hebt u de volgende gegevens nodig: uw aangifteformulier of een afdruk van uw digitale aangifte uw inkomensgegevens als u in loondienst was of zelf vrijwillig pensioenpremies betaalde: de opgaaf van uw pensioenaangroei die u van het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar hebt gekregen.

Wilt u ook uw reserveringsruimte berekenen? (Dit is het niet-benutte deel van de jaarruimtes voor de lijfrentepremieaftrek uit de afgelopen 7 jaar, dat u alsnog geheel of gedeeltelijk kunt gebruiken als u meer premie in aftrek wilt brengen dan u aan jaarruimte hebt.) Dan hebt u ook de gegevens nodig over uw inkomen en uw eventuele pensioenopbouw in de afgelopen 8 jaar.

Rekenhulp

Revisierente lijfrente
Met deze rekenhulp rekent u uit of u minder revisierente kunt betalen.

Normaal gesproken betaalt u 20% van de waarde in het economisch verkeer van een lijfrenteverzekering of van het tegoed van een lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrecht.

Is de uitkomst van de berekening lager dan 20% van de waarde in het economisch verkeer? Dan geldt voor u het lagere bedrag.

Rekenhulp

Actueel nieuws

Uitlegvideo’s

Pensioen en Werknemer uitlegvideo’s

Pensioen en Werkgever uitlegvideo’s